Als ondernemer zaken willen begrijpen lijkt op het eerste oog iets positiefs, toch heeft het een keerzijde, het kan je ontwikkeling ook belemmeren. Persoonlijk heb ik hier nogal last van, ik wil weten, ik wil begrijpen wat er gebeurt in mijn leven en zeker op zakelijk gebied. Het wel of niet doorgaan van een opdracht, personeelsperikelen, ik wil het begrijpen, ik wil het pakken.
In ‘begrijpen’ zit het woord ‘grijpen’, terwijl het leven zich vaak als water gedraagt. Het is vloeibaar, het gaat zijn eigen gang, het is niet vast te pakken.

Vasthouden
Zeker als ik zakelijk succesvol ben dan wil ik dat behouden, het vastgrijpen. Ik wil dat het voor altijd blijft bestaan. Ondertussen weet ik natuurlijk dat het ondernemerschap zo niet werkt. Je kunt je best doen, scherp en wakker zijn, maar verder zal het zijn eigen verloop hebben. Ten diepste is het nauwelijks te sturen.
De echte successen, kijk maar eens bij jezelf terug, komen uit de lucht vallen op onverwachte momenten. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste handelingen verrichten op het juiste moment. Niet teveel handelingen en niet te weinig.

Nu of nooit
En hoe weet je dan wat je wanneer moet doen? Dit is simpel en tegelijk ondoorgrondelijk.
Er kan een heldere gedachte opkomen over wat je vandaag te doen hebt, je lichaam kan een signaal geven. Wat nu een kans is, kan morgen weer vervlogen zijn en niet meer relevant. Wat dat betreft is het nu of nooit. Te begrijpen of vast te pakken is dit nauwelijks, het is alleen maar intuïtief aan te voelen. Al weet nagenoeg iedere ondernemer, vanuit zijn ervaring, waar ik het nu over heb. Het heeft iets magisch.

Wachten
Tegelijkertijd is het ook de kunst om de juiste momenten af te wachten, niet te forceren, geduldig te zijn, te ontspannen. Een hele klus, zeker, ik weet er als een nogal ‘hyper’ persoon alles van. Toch is het zeer de moeite waard om je als ondernemer hierin te oefenen.
Het meeste geld heb ik verloren op momenten dat ik mijn geduld verloren heb. Dat ik het niet meer kon opbrengen om te wachten. Meestal omdat ik me dan zou gaan vervelen, ik niets meer te doen had, ik een bepaalde leegte ging ervaren. Deze leegte moest dan opgevuld worden met actie of met investeringen, die eigenlijk – als ik eerlijk ben – nogal eens overbodig waren.
In mij zat de overtuiging “als je bezig bent dan is dat goed”, niets doen associeerde ik met lui zijn. Met zo’n overtuiging is wachten helemaal een ‘hell of a job’.

Jaren
Het heeft jaren geduurd om te zien en me eigen te maken dat met niets doen, met wachten, ontzettend veel geld te verdienen valt. Essentieel is daarbij wel om niet te vergeten juist in actie te komen op momenten dat de ‘intuïtieve impuls’ zich voordoet en je een voortschrijdend inzicht krijgt. Hiervoor is ruimte en ontspanning nodig.
Leren beheersen en toch wakker blijven op wat er in het moment gebeurt is een klus van jewelste maar oh zo de moeite waard. En nauwelijks met het hoofd te begrijpen.

Over mijn proces op dit terrein als ondernemer heb ik het boek Minder werken, meer verdienen geschreven.

Meer over mijn werk en het boek is te vinden op www.sharpenyourbusiness.nl.