Feiten
1,3 Miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro, 300 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van TNO.
Werkstress neemt al jarenlang toe en heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 van TNO en CBS blijkt dat 17,3 procent van alle werknemers in Nederland ernstige burn-outklachten heeft, met name jonge mensen tussen 25 en 34 jaar.
Wat mij, en velen met mij, heeft geholpen om verstandiger om te gaan met werkdruk is dagelijks mediteren. Het maakt rustiger, creatiever en last-but-not- least het laat ons voelen welke keuzes goed voor ons zijn.
Gewoontes
Een op het eerste oog zinloze bezigheid als stilzitten op een kussen is in werkelijkheid een wonder. Het laat ons op natuurlijke wijze genezen van onze neiging om dagelijkse gewoontes te hebben die ronduit slecht voor ons zijn. Slechte gewoontes die we ons meestal wel bewust zijn, zoals: iets te veel eten, iets te veel sociale media, iets te veel alcohol, roken en drugs, iets te veel werken, iets te weinig bewegen, te weinig de natuur in, iets te veel sociale verplichtingen, iets te laat gaan slapen, iets te weinig tijd om te lummelen.
“Het vergt veel discipline om deze trend te keren,” zegt Alan Lightman, hoogleraar Menswetenschappen. “Zelfs als mensen zich bewust zijn van de constante gekte en drukte, kost het veel wilskracht om hun eigen gedrag te veranderen.”
Meditatie
Wat enorm kan helpen is meditatie, het heeft mij de afgelopen 20 jaar veel goeds gebracht. Zowel geestelijk, fysiek als ook financieel omdat ik creatiever en effectiever mijzelf en mijn bedrijf vorm kon geven.
Tijdens het stil zitten op een kussen in meditatie (actief met rechte rug, wakker en ontspannen tegelijk) nemen we onszelf waar. Wij kijken als het ware in onze eigen spiegel en dat is heel bijzonder. Ongecensureerd en objectief mezelf waarnemen is nog een hele uitdaging, mediteren is voor mij een korte dagelijkse retraite van een half uur.
Mediteren werkt als volgt: Tijdens het mediteren krijgen we dezelfde stimuli (gedachten en gevoelens) als in het dagelijkse leven. Alleen doen we er tijdens het mediteren niets mee, we nemen ze alleen waar. Wij leren om de respons op deze stimuli uit te stellen en zo creëren we letterlijk een lege ruimte tussen de stimulus en de respons die we normaliter geneigd zijn te geven. In deze lege ruimte wordt onze respons opgeschort, nader bekeken en zo als het ware geschoond. We gaan beter voelen wat er wel en niet toe doet en kunnen vervolgens keuzes maken die gestoeld zijn op een diepere basis in ons. We leren in te zien dat we goed zijn zoals we zijn, met onze kwaliteiten en tekortkomingen. Wij zijn mens en hoeven niet perfect te zijn en we hoeven moeilijke dingen ook niet alleen te doen, er is hulp genoeg om ons heen, als we er maar naar vragen en eerlijk zijn.
We gaan ook steeds meer een spirituele dimensie ervaren, het is niet ik die ons oplossingen aandraagt, maar een Het dat ons doet voelen en ervaren wat voor ons op dit moment de juiste weg is. Ik hoeft niets te doen om Het zijn werk te laten doen. En dit is heerlijk om te ervaren, dit maakt het leven sowieso al een stuk rustiger.
Lummelen
“De grootste wetenschappelijke ontdekkingen worden juist gedaan als wetenschappers tussen hun drukke werk door aan het lummelen zijn; in de tuin, onder de douche. En als we ons realiseren dat niksen en lummelen een essentieel element is van goed en gezond functioneren, zal dat ons een gevoel van zingeving geven.” zegt Alan Lightman in zijn bekroonde boek In Praise of Wasting Time.
Door te niksen en te lummelen maken we ruimte zodat Het zijn werk kan doen en in genade tot ons kan komen.
Doen
Wil je het mediteren ook eens ervaren? Vanuit ons unieke woon-werkhuis in Riel-Tilburg geven we yoga en meditatielessen, ook op zondagochtend.
Kijk op www.zininrust.nl en kom gerust eens langs.
Je bent van harte welkom!
Olaf Rutten en Nadine Buenen
Tot slot nog twee boekentips over het praktisch leren mediteren:
– Nico Tydeman, Zitten, de praktijk van Zen.
– Charlotte Joko Beck, Alle dagen Zen.