Veel succesvolle ondernemers hadden op school de grootste moeite om me te komen. Op basis van hun studie-cv zouden zij bij menig bedrijf niet eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zo hebben Richard Branson, Walt Disney, Jamie Oliver, Ingvar Kamprad (IKEA), Steve Jobs en onze eigen John de Mol en Joop van de Ende hun school of vervolgopleiding niet eens afgemaakt.

Doorzetten
Als we denken aan de kwaliteiten van een ondernemer dan komt vaak ‘doorzetten’ als belangrijkste eigenschap naar boven. Doorzetten is belangrijk, maar er is meer.
Op een wat dieper niveau kun je jezelf als ondernemer ook de volgende vragen stellen: op welke wijze verdien je je geld? Hoe kan ik omgaan met de stress van het ondernemerschap? Welke klanten passen bij mij? Hoe ga ik om met mijn personeel? Waarmee heb ik het meeste plezier in mijn werk?
Om het bovenstaande verder te ontwikkelen geeft Olaf Rutten uit Riel de cursus ‘Ondernemen met hart en ziel’. Frank van Oirschot, voormalig eigenaar van de fietsenwinkel in Riel, volgde ruim tien jaar geleden al de cursus en blikt daar hieronder op terug.

Er zit meer in
‘Destijds wilde ik iets met zijn zaak. Er zat volgens mij meer in, maar ik wist nog niet hoe ik dat kon aanpakken.’ Vertelt Frank, ‘In de cursus werden door middel van oefeningen mijn diepere potentieel en ideeën helder. Er werd mij duidelijk wat ik écht wilde met mijn zaak. Zo wilde ik de reparatie afdeling verbeteren, het assortiment aanpassen, ik wilde de winkel verbouwen en een uitstraling geven die bij mijn visie past en ik wilde aan de slag met mijn opvolging. Een hoop werk aan de winkel dus. Bij dit alles werd ik een jaar lang door Olaf begeleid, 1 x per maand kwamen we met een groepje ondernemers een dag samen om hier concreet aan te werken. Intensief en waardevol, verschillende mensen met verschillende bedrijven, met en zonder personeel, die veel van elkaar leerden. In principe Ben ik een voorzichtig ondernemer, ik wil veranderingen in mijn eigen tempo doen. Na de cursus ben ik zelfstandig op de ingeslagen weg voortgegaan, het zaadje was geplant en het kon groeien. De zaak heeft zich enorm ontwikkeld, met minder stress, op mijn eigen manier. Vorig jaar is de zaak zelfs overgedragen aan een collega (zie foto), een positieve ontwikkeling.’

Toegepaste mystiek
Olaf Rutten geeft aan dat hij ook veel moeite had in het reguliere onderwijs: ‘ik ben op de mavo begonnen en paste eigenlijk niet in het schoolsysteem, 50 minuten stilzitten en luisteren ging niet, ik was veel te beweeglijk. Uiteindelijk ben ik nog opgeleid tot leraar bedrijfseconomie en maatschappijleer. Nooit voor de klas gestaan, het hebben van een eigen zaak trok mij veel meer. In de afgelopen 45 jaar heb ik van alles opgezet en ook weer overgedragen. Het interessantste vind ik het ondernemerschap waar ziel en zakelijkheid hand in hand gaan. Niet alleen oog hebben voor geld verdienen, de wijze waarop is zeker zo belangrijk.

Hierin heb ik mij de afgelopen 20 jaar verder geschoold, de opgedane inzichten wil ik naar het kleinere mkb bedrijf brengen. Ik geloof dat een economie die bestaat uit kleinere bedrijven veel meer biedt aan de maatschappij dan onpersoonlijke multinationals. Echter, kwalitatieve trainingen voor ondernemers zijn vaak gericht op grote internationale bedrijven en kostbaar. Kleinere ondernemers hebben daardoor nauwelijks toegang tot deze inzichten en zo blijft hun ontwikkeling achter bij wat in potentie mogelijk is. Dit heeft iets oneerlijks en hier wil ik mij voor inzetten.’
Wat is dan het verschil met het reguliere business onderwijs? ‘In het gangbare onderwijs ontwikkel je met name je rationele kant en dat is nuttig, maar daarnaast is het zeker zo belangrijk dat ondernemers hun intuïtieve kant ontwikkelen. Onze ideeën, creativiteit, bezieling en gedrevenheid om te ondernemen komen uit een andere bron. Deze ‘bron’ is met onze ratio niet te begrijpen, bewust hiermee werken noem ik ‘toegepaste mystiek’. Hier woorden aan geven is lastig, een bezield bedrijf voelt goed en is succesvol, dit met kennis begrijpen is niet te doen.’

Van binnen naar buiten
‘Bij onze trainingen stoppen we geen kennis in de mensen, maar wij halen eruit wat er al in zit. Met oefeningen, zoals meditatie, maken deelnemers contact met hun innerlijke wereld. Vervolgens gaan de ondernemers de verkregen inzichten zakelijk in de wereld zetten.’
Waarom is dat er niet in het reguliere onderwijs? ‘Daar wordt nog veel gedacht dat je ondernemerschap kunt leren uit een boek, terwijl het juist een ervarings-vak is. Hier kwam ik achter toen ik een tijdje terug door een Fontys Business Hogeschool gevraagd werd om hun docenten op dit gebied bij te spijkeren. Er niets instoppen maar er alleen iets uithalen was voor hun totaal nieuw en ze waren zeer positief verrast.’

Meer weten
Wil je meer weten over de cursus ‘Ondernemer met hart en ziel’, kijk dan op www.sharpenyourbusiness.nl/jaartraining of bel/sms/whatsapp Olaf Rutten rechtstreeks via 06 53 240 219 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op zijn kantoor.
De eerstvolgende cursus start op 1 maart 2024 vanuit het ruime woon-werkhuis aan de Oude Tilburgsebaan in Riel-Tilburg. Je bent van harte welkom!

Om de flyer in .pdf te downloaden, klik hier.
Direct naar de website van de jaartraining met alle informatie klik hier.