Eigen stuur
Ondernemen is heden ten dagen populair, ook voor mensen die in loondienst werken. De arts is ondernemer, de docent is ondernemer, de vuilnisophaler is ondernemer, de winkelbediende is ondernemer, enzovoorts.
En ja, het klopt ook, als we ons bewust wat ondernemender gaan gedragen dan worden we daar met z’n allen wat gelukkiger van. We worden minder geleefd en komen meer achter ons eigen stuur te zitten in plaats van dat we ons laten besturen.

Kwaliteiten
Er is veel geschreven over ondernemerskwaliteiten. Bij literatuuronderzoek kwam ik de volgende vijf aspecten tegen die veel met elkaar gemeen hebben. Als je er één goed beheerst, volgen de anderen vanzelf. Het kan dus zeer behulpzaam zijn om er bewust één te kiezen waar je je aandacht een tijd op richt.
1) Autonomie: Zelfstandig handelen. Binnen financiële en commerciële kaders grensverleggend bezig zijn. Actief zoeken naar groeikansen.
Toelichting: Als ik dit lees dan is het eerste wat bij me opkomt dat we het lef mogen ontwikkelen om te gaan staan voor onze eigen waarden en normen en die durven uitspreken. Oordelen van anderen hierover leren doorzien en kunnen verdragen.

2) Gat in de markt zien: Een neus voor zaken hebben. Het gat in de markt zien en daarop inspringen. Signaleren van kansen. Juiste inschatting van opbrengsten.
Toelichting: Het ‘gat in de markt’ breed zien, de docent heeft oog voor wat er echt bij de student speelt, de vuilnisophaler ziet ook de kliko die nog niet aan de straat staat, de bediende is alert op de behoeften van mensen op het terras en vraagt ernaar. Niet omdat het moet, maar omdat hij/zij het leuk vindt om te doen.

3) Risico aangaan: Bereidheid om verantwoorde risico’s aan te gaan. Kunnen leven met onzekerheden van financiële of andere aard.
Toelichting: Dit is een hele lastige en diepe kwaliteit. We zijn vaak als de dood om vrij en ontspannen met geld om te gaan. Resultaat hiervan is teveel uitgeven of teveel oppotten. De essentie hierachter is vrij ingewikkeld en vraagt om minimaal een apart artikel of een heel boek.

4) Gedrevenheid: Visie en gedrevenheid. Heilig geloof in eigen idee. Optimisme. Ervoor gaan alsof het je eigen bedrijf is.
Toelichting: Maak hierbij onderscheid tussen je wilskracht (moeten) en gedrevenheid vanuit je bezieling (mogen). Wilskracht geeft stress, gedrevenheid geeft energie.

5) Verlies nemen: In staat je verlies te nemen. In staat te “kappen” en met frisse moed opnieuw te beginnen.
Toelichting: Voor mij een van de moeilijkste kwaliteiten van het ondernemerschap. Als doorzetter weet ik soms niet van ophouden terwijl dit wijselijk wel van mij gevraagd wordt. Aanvoelen wordt dan gevraagd, ik heb vaak het idee dat vrouwen hier beter in zijn dan mannen.

Aan de slag
Wil je ook aan de slag om op een dieper niveau te gaan kijken naar je kansen in de markt, naar je ideale werkwijze, vervolgens hiernaar handelen en daarbij verantwoorde risico’s durven nemen?
Kom dan naar het gratis avondseminar op 17 juni 2019 bij ZIN in Vught, nu direct aanmelden op www.sharpenyourbusiness.nl.

Je bent van harte welkom,

Olaf Rutten (ook namens mijn collega Dirk Dumon)

NB alles over onze jaartraining in betekenisvol ondernemerschap is te vinden via de link https://sharpenyourbusiness.nl/jaartraining/.