Afgelopen week was ik op een uitvaart waar de zoon van de overledene vertelde dat zijn vader op het sterfbed als laatste advies had meegekregen dat ‘ER ZIJN’ voldoende is, meer dan voldoende zelfs, het is het hoogst haalbare. Prachtige indrukwekkende woorden, zijn laatste woorden van liefde aan zijn zoon. In dit artikel geef ik er wat meer context aan.

Iemand
De vader werkte jarenlang als consultant bij een vooraanstaand adviesbureau waar hij directies en besturen adviseerde met wijze raad. Hij werd geprezen om zijn heldere geest, hoe hij organisatorische knopen kon ontwarren, ‘iemand om mee te praten’ omschreef hij zijn beroep. Hij kon goed luisteren en heldere vragen stellen. Met een analytische blik, diep inzicht in de materie en met oog voor de relaties, slaagde hij erin mensen en organisaties in beweging te krijgen en te verbinden.

Presencing
Mij doet het denken aan ‘Presencing’ uit Theory U, waar ik zelf mee werk. ‘Presencing’ is een samenvoeging van presence (aanwezigheid) en sensing (aanvoelen). Het verwijst ook naar present zijn: aanwezig zijn in het hier en nu. Door bewust waar te nemen met alle zintuigen wijd open, inclusief je intuïtie en je empathie, zijn we in staat om ons te verbinden met datgene wat wil gebeuren in het leven.
Wat mooi om aan het eind van je leven aan je zoon mee te geven dat het om ‘er zijn’ draait in het leven. In presencing zijn, aanwezig zijn, aanvoelen, luisteren, met een ‘leeg’ onbevooroordeeld hoofd, met een open hart aanvoelen, waarbij je de ander ziet zoals hij/zij is, als een mens met zijn kwaliteiten en zijn schaduwkanten. Beide zijden van de medaille mogen er zijn, eerlijk en zonder censuur onszelf en de ander in de ogen kijken. ‘Ik ben er’ is voldoende, ik hoef niet van tevoren te gaan bedenken wat te doen of wat te zeggen, het gebeurt in het moment als we in staat zijn om er simpelweg ‘te zijn’.
Als ondernemer of leidinggevende willen we het wellicht nog te vaak fixen voor de ander. Dat is althans een valkuil voor mij. Steeds meer leer ik dat er niets te fixen valt, ‘aanwezig zijn, nabij zijn’ zonder mijn meningen, oordelen en adviezen heeft zoveel waarde in de verbinding met andere mensen.

Meebeleven
Hierbij leren om de pijn van de ander te zien, evenals ons eigen lijden. Het lijden kunnen zien zonder het te willen oplossen. In dit ‘zijn’ aanwezig zijn en de stilte zijn werk laten doen. Wellicht komt er een enkel woord. De stilte verdragen waarin wanhoop, angst en lijden voelbaar mogen zijn. Op alle niveaus, in de directiekamer en bij de zzp’er aan de keukentafel. ‘Er zijn’ is genoeg. Zijn wie je bent, niet meer en niet minder. Niets willen veranderen, niets willen verbeteren, alles zo laten zoals het is, ‘er zijn’ met wat is en het leven zijn werk laten doen. Erbij zijn is meebeleven.

Liefde
Dit levert zoveel op, ja ook financieel, bij een verkoopgesprek, tijdens een sollicitatie, tijdens een ‘brainstorm’ sessie, in het dagelijkse werk. Er komt zoveel meer kwaliteit in ons werk en leven als we in staat zijn om er ‘te zijn’. Aandacht te hebben voor het moment zonder in gedachten met verleden en toekomst bezig te zijn. Hiervoor is een bepaalde mate van ‘leegte’ nodig, in ons hoofd en in ons lichaam, zo druppelt er vanzelf meer liefde in ons werk.

Het wordt mooi verwoord in de volgende tekst van Lao Zi uit de 6e eeuw:
Druk jezelf volledig uit,
en blijf dan stil.
Wees als de natuurkrachten:
als het waait, is er alleen de wind;
als het regent, is er alleen maar regen;
als de wolken voorbijdrijven, komt de zon erdoor.

Als je jezelf opent voor het leven,
ben je één met het leven
en kun je het volledig omvatten.
Als je jezelf opent voor inzicht,
ben je één met inzicht
en kun je er alles uithalen.

Als je jezelf opent voor verlies,
ben je één met verlies
en kun je het volkomen accepteren.
Open jezelf voor het leven,
vertrouw dan op je natuurlijke reacties
en alles zal op zijn plaats vallen.

Hartelijke groet,
Olaf Rutten
Ondernemen vanuit je hart? Sluit je aan bij de jaartraining 2024-2025 van Sharpen Your Business©, vanaf 20 september. Ontdek hoe het maken van keuzes die bij jou passen, vanuit je hart, je kan helpen bij het creëren van een bedrijf dat niet alleen financieel succesvol is, maar ook vormgeeft aan je persoonlijke groei en een diepe vervulling met zich meebrengt.