Hierbij een pleidooi om te durven twijfelen, ik bedoel een volwassen twijfelen waarbij we ons gunnen om dieper te onderzoeken wat er gaande is. Zo kan er een creativiteit ontstaan die leidt tot een betere oplossing.

Roze bril
Ruim drie jaar geleden heb ik, met een roze bril op, een groot pand gekocht waarin ik negen duurzame studio’s wilde gaan realiseren. Het pand was meer dan 100 jaar oud met zwaar achterstallig onderhoud, energielabel G en in verhuurde staat. De eerste plannen van de architect waren geweldig, alleen één nadeel, het was financieel totaal onhaalbaar. Een plan-B werd getekend, ook niet haalbaar.
De twijfel sloeg toe, wat nu te doen?

Plan C
Met een vervallen pand leek zich een voor mij grote investeringsblunder aan te dienen, het verhuren in de staat waarin het zich bevond knaagde aan mijn geweten. In het ondernemerschap probeer ik een duurzame bijdrage te leveren aan een maatschappelijk probleem met balans tussen ziel en zakelijkheid. In dit geval een, zeer bescheiden, bijdrage om twintigers kwalitatief te laten wonen. En die kwaliteit was dus niet aanwezig. Ik besloot het pand te verkopen, wat niet lukte.
Nog grotere twijfel maakte zich van mij meester. Vanuit een wat ‘stresserige druk’ werd ik gedwongen om te zoeken naar een plan-C.
Een lang verhaal kort: het is toch gelukt, het pand staat, spik-en-span, met negen duurzame studio’s. Uiteindelijk werd het met zzp’ers verbouwd, waarbij ik zelf coördineerde, meewerkte, opruimde, en materialen inkocht. Vijf maanden bouwvakker zijn, erbij zijn is meebeleven 😊.

Lichtpuntje
Als ik er nu op terugkijk zie ik dat er pas iets moois gebeurde nadat ik de totale twijfel, een soort wanhoop, in mezelf durfde toe te laten. Paradoxaal genoeg verdwenen toen beetje bij beetje de angst en het doemdenken dat zich van mij meester leek te maken.
In deze duisternis ontstond iets creatiefs, met name op het moment dat door een adviseur tegen mij gezegd werd om het pand in de oude staat nog een tijdje te blijven verhuren. Dit was voor mij het lichtpuntje, het vervallen pand blijven verhuren, dat kon dus écht niet. En toen kwam er een meer opbouwende creatieve energie in mij los die mij ideeën gaf voor het plan C. En het gaf me de energie om vol voor dit plan te gaan.

Universum
En het ‘universum’ werkte mee, tijdens het werk ontstonden mooie nieuwe oplossingen die van tevoren nooit verzonnen hadden kunnen worden. De realiteit is ook dat er nog meer dan voldoende uitdagingen waren tijdens de bouw. Maar ook dan werkt het universum mee, al is dat niet makkelijk te aanvaarden. Bijvoorbeeld toen de bouw twee weken gedeeltelijk werd stilgelegd door de gemeente omdat een bouwtekening ontbrak, met crisis bij de planning tot gevolg. Maar Iedere situatie kent twee zijden, een lichte en een donkere, beide onder ogen zien vraagt veel eerlijkheid van onszelf. Wat is er écht aan de hand, wat is de realiteit? In het geval van de bouwstop leverde het op dat door nieuwe berekeningen een constructie nog veiliger werd door bepaalde balken te verstevigen.

Verlichting
Anders gezegd, het is de kunst om voorbij het falen en lukken te ondernemen. Falen en lukken zijn zijden van dezelfde medaille, het één kan niet zonder het ander. Een hele weg om dit te aanvaarden, ik weet het, het is wel zeer de moeite waard om hieraan te werken.
Ons afvragen ‘waarom’ iets gebeurt heeft daarom ook weinig zin, het universum, het goddelijke is niet te begrijpen, de kunst is om te ondernemen zonder te willen begrijpen. Mysticus Meister Eckhart noemde het ‘Leben ohne warum’. Dat komt voort uit die grote twijfel en natuurlijk levert dit ook financieel meer op omdat er minder energie verloren gaat aan zinloos gedoe waar we toch geen grip op hebben. Het wordt mooi verwoord in het onderstaande zengezegde:

Grote twijfel, grote verlichting
Kleine twijfel, kleine verlichting
Geen twijfel, geen verlichting

Een uitnodiging aan ons allemaal om hiermee aan de slag te blijven gaan.

Met vriendelijke groet,
Olaf Rutten
Jaartraining, lezing, coaching
I https://sharpenyourbusiness.nl